Repops

12/12/19

Herwonnen kledij - wat moet je erover weten?

Context & Concept

In ons dagelijkse leven is vrijwel alles à la minute beschikbaar in schijnbaar onuitputtelijke hoeveelheden. Fantastisch toch? Maar schijn bedriegt. Onze lokale levensstijl heeft een belangrijke impact op het globale milieu. Deze bewustwording willen we integreren in het DNA van Anna Pops. Op de snelheid waarmee kinderen groeien hebben we (gelukkig) geen vat. Maar het antwoord hierop schuilt niet in het massaal aankopen van kledingstukken die een grote impact hebben op het milieu door hun productie, transport en beperkte levensduur. Daarom werken we binnen ons #repops initiatief aan een plek voor kwalitatieve herwonnen kledij. Wij selecteren hierbij een reeks merken en stellen kwaliteitscriteria voorop waaraan de binnen te brengen kledingstukken moeten voldoen. Kledij wordt zo een investering, want een deel van de verkoopprijs vloeit terug naar jullie.

Welke kledingstukken worden als Repops proof beschouwd ? 

· Alle Anna Pops merken + Bellerose, Morley, Coyote de Paris en Simple Kids
· Leeftijd 2 tot 18 jaar
· Kwaliteit is nieuwstaat of lichte gebruiksporen, geen vlekken of kleine gaatjes

Voorwaarden om aanbieder van 2de hands kledingstukken (Repops ambassadeur) te worden:

· De aanbieder kan minstens 20 stuks te koop aanbieden die Repops proof zijn.
· De aanbieder stelt zich kandidaat via email (info@annapops.be)

Afspraken omtrent verkoopprijs:

· De aanbieder bepaalt zelf de prijs voor zijn kledingstukken.
· Bij verkoop van een kledingstuk ontvangt de aanbieder 50% van het verkoopbedrag in de vorm van een Anna Pops waardebon.

Wanneer is Repops in de winkel beschikbaar ?

· December-januari
· Juni-juli

REPOPS deel 2

31/10/19

Op zoek de duurzame modevondsten

Wat schuilt er achter ethisch verantwoorde mode? Wat is de impact van ‘slow fahion’ en uit welke eigenschappen bestaat een duurzaam stuk textiel?

Tijdens onze zoektocht op al deze vragen kwamen we terecht bij Niki De Schryver. Zij is oprichtster van het platform COSH. Via dit online platform wil ze consumenten helpen in hun zoektocht naar duurzame, ethische kledij. Op donderdagavond 24 oktober was Niki onze gast en gids doorheen een duurzame levensstijl met een focus op mode. 

Cosh verteld het volgende over duurzaamheid; “We zien duurzaamheid niet als een zwart-wit-verhaal. Er zijn veel verschillende facetten aan duurzaamheid. En maar weinig merken scoren op al die kenmerken en zijn circulair én natuurlijk, korte keten én 100% plantaardig, ambachtelijk geproduceerd en zonder enige chemicaliën, eerlijk gemaakt én zonder enig afval of vervuilend transport.”

Ze controleren merken op volgende 8 categorieën: het ethische (werkomstandigheden), het ecologische (impact op het milieu), het circulaire, de korte keten, microplastics, vegan, slow fashion en transparantie.

Als vuistregel gaf Niki mee ten allen tijde PVC en ‘normaal katoen’ te vermijden alsook polyesters in kleding die geen regenjas of sportkleding is. Wel aanvaardbaar en milieuvriendelijk zijn organic cotton, tencel en recycled varianten. 

Benieuwd naar de duurzame scores van de Anna Pops modevondsten? Check hier https://cosh.eco/nl/store/anna-pops. Haar lijst zal nog maandelijks aangevuld worden want haar onderzoek naar duurzame merken is nog maar net gestart.

REPOPS deel 1

31/10/19

Kan consuminderen de wereld redden?

….Ongetwijfeld, samen met een heleboel andere duurzame initiatieven.

REPOPS gaat via het circulair gedachtengoed zijn duurzaam engagement aan. In ons dagelijkse leven is vrijwel alles à la minute beschikbaar in schijnbaar onuitputtelijke hoeveelheden. Fantastisch toch? Maar schijn bedriegt. Onze lokale levensstijl heeft een belangrijke impact op het globale milieu. Deze bewustwording vormt de basis van het REPOPS concept.

Op de snelheid waarmee kinderen groeien hebben we (gelukkig) geen vat. Maar het antwoord hierop schuilt niet in het massaal aankopen van kledingstukken die een grote impact hebben op het milieu door hun productie, transport en beperkte levensduur. 

REPOPS, als plek voor kwalitatieve herwonnen kledij is hier een antwoord op. Wij selecteren hierbij een reeks merken en stellen kwaliteitscriteria voorop waaraan de binnen te brengen kledingstukken moeten voldoen. In de periode van december-januari en juni-juli is de REPOPS-collectie in onze winkel aanwezig. 

Kledij wordt zo een investering, want een deel van de verkoopprijs vloeit terug naar de klant.

Advies op (schoen)maat

05/09/19

Hoe onderhoud ik mijn schoenen?

Een kindervoet ontwikkelt zich voortdurend dus kies je het best voor een mooie schoen die jouw kind als gegoten zit en voldoende steun biedt. Daarom selecteren wij zorgvuldig ons aanbod schoenen waarbij de focus wordt gelegd op tijdloos, duurzaam materiaal. Eenmaal thuis met je splinternieuwe schoenen, begint jouw verhaal. Kinderen ravotten graag, maar denken daarbij niet na over wat ze aan hun voeten dragen. Je schoenen beschermen en verzorgen is de boodschap, zodat je kind zorgeloos kind kan zijn. Afhankelijk van het materiaal zijn er verschillende onderhoudstips mogelijk. Wij geven jullie deze graag mee zodat je van jouw aankoop maximaal kan genieten. 


Glad leer & gevet leer
Beschermen
Leer is een duurzaam materiaal dat van nature ademend en sterk is. Gebruik je jouw schoenen voor de allereerste keer dan is het belangrijk dat je ze op voorhand gaat beschermen tegen vocht en vuil. Een impregneerspray zorgt voor een transparante laag omheen de schoen waardoor waterdruppels van het schoenoppervlak glijden, zonder het ademende effect van de schoen aan te tasten. Een impregneerspray voor gevet leer schenkt extra aandacht aan de geoliede laag van de schoen, waardoor de rustieke uitstraling blijft behouden. Kinderschoenen worden intensief gebruikt, daarom raden wij aan om je schoenen regelmatig in te spuiten op een afstand van ongeveer 30 cm. Doe dit wanneer ze volledig droog zijn om vlekken of kleurverschillen te voorkomen. 

Reinigen en verzorgen
Modder, zand en stof behoren tot het speelterrein van de kinderschoen. Gebruik een borsteltje om deze deeltjes te verwijderen. Wrijf daarbij grondig in de naden. Doe vervolgens een verzorgingsproduct op een spons en smeer de schoenen in, hierdoor krijgen ze hun soepele structuur terug en wordt de kleur opnieuw levendiger. 

Kleur boosten
Om het vervagen van kleuren tegen te gaan kan zowel een kleurloze als een kleurende waterstop tube aangebracht worden. Poetsen met een iets donkerder kleurend product geeft onmiddellijk een intenser resultaat. Tegen extreem gebleekte schoenen biedt een colorit tube, in een kleur naar keuze, de nodige redding. 

Suède en nubuck
Beschermen 
Deze rustiek ogende materialen ontstaan door het looien van leer, maar wat is het verschil tussen beide? Bij suède wordt de onderkant van het gelooid leer geslepen waardoor er een geborstelde structuur ontstaat. Bij nubuck wordt juist de bovenkant van het gelooid leer geschuurd waardoor er een fluwelen look ontstaat. Beide zijn gevoelig voor regen dus hebben ze net dat tikkeltje meer zorg nodig om hun unieke uitstraling te behouden. Bij het eerste gebruik en tijdens de wintermaanden is het aangeraden om de schoenen wekelijks te behandelen met een impregneerspray.

Reinigen en verzorgen 
Vuilresten kunnen met een borstel verwijderd worden. Om vlekken te verwijderen op suède en nubuck wordt een Suede Nubuck Box gebruikt. Dit is een blokje met een harde crîpekant om droog te reinigen en een zachte schuimkant om de schoenen op te ruwen. Doe dit regelmatig om de originele uitstraling van jouw schoenen te behouden. Bij hardnekkige vlekken kan een reinigingsschuim aangebracht worden om vervolgens uitgewreven te worden met een zachte borstel.

Kleur boosten
De kleur verzorgen en verfrissen van zowel suède als nubuck kan met een Nubuck textile flacon. Deze transparante verzorging met opbrengspons wrijf je op de schoen en laat je nadien drogen. Zo simpel was het nog nooit!

Metallic

Beschermen
Metallic zorgt voor glitter en glamour en dat kan vrij letterlijk genomen worden. Het bestaat uit een glanscoating met een glittereffect dat op verschillende ondergronden kan aangebracht worden. Uniek voor dit materiaal is zijn hoge glansfactor. Een impregneerspray speciaal ontwikkeld voor metallic zal deze shiny shoe met zorg beschermen tegen vocht en vuil.  

Reinigen en verzorgen
Elk materiaal heeft zijn eigen gevoeligheden. Scherpe randen kunnen metallic schoenen bedreigen met krassen. Voldoende impregneren met een impregneerspray, speciaal ontwikkeld voor metallic, is cruciaal. Deze spray zal de glans van jouw schoenen vernieuwen. Gebruik steeds een zachte doek om vuilresten te verwijderen en om de schoenen op te blinken. 

Kleur boosten
De kleur opfrissen kan met een kleurende collonil colour cream. Dit product zal ervoor zorgen dat het leer opnieuw soepel wordt, de glans wordt hersteld en de kleur herleeft. Breng dit product in een dunne laag aan met een zachte zoek of een zachte borstel. Na 20 à 30 minuten kan de schoen opgeblonken worden met een doek. 

Lak leer
Beschermen
Schoenen in lakleer geven een extravagante touch aan elke outfit. Door de kunststoflaag die wordt aangebracht op het leer ontstaat er een hoogglanzende effect. Gewone onderhoudsproducten zouden een vettige laag achterlaten op het leer, daarom raden wij aan om lack mousse voor lakschoenen te gebruiken. Het antistatische effect van deze mousse zorgt ervoor dat vuilresten van de schoen afglijden. Lak is temperatuurgevoelig dus stockeer je schoenen in een stabiele omgeving om scheurtjes in het leer te voorkomen.

Reinigen en verzorgen 
Reinig lak leer met een vochtige doek. Net zoals metallic is lak gevoelig voor krassen dus gebruik steeds zachte materialen om je schoenen te poetsen. Vervolgens kan opnieuw de lack mousse worden aangebracht om de glans en de elasticiteit van de schoenen te behouden. Tot slot kan je voor een oogverblindende glans de schoenen opblinken met een droge doek.

Kleur boosten
De kleur laten heropleven van lakschoenen kan enkel door een verzorging aan te brengen. Hiervoor kan opnieuw de lack mousse gebruikt worden of een Lack polish.

Ander materiaal
Heb je schoenen gekocht in een ander materiaal dan hierboven beschreven? Speel dan op save met een impregneerspray voor alle materiaal soorten en materiaalcombinaties zoals voor schoenen met een harig effect. Vlekken verwijderen kan met een reinigingsschuim dat je met een vochtig sponsje over de vlekken wrijft. 

Algemene tips
Om af te sluiten zijn er enkele do’s en don’ts die gelden bij elke soort schoen. Allereerst moet je nieuwe schoenen altijd inspuiten met een impregneerspray alvorens je ze gaat dragen om ze te beschermen tegen vocht en vuil. Na het reinigen en verzorgen sluit je jouw routine opnieuw af met impregneren. Leer is een natuurlijk materiaal dat gevoelig is aan omgevingsfactoren. Plaats daarom je leren schoenen nooit bij verwarmingselementen om scheurtjes te voorkomen. Last but not least, geniet van jouw aankoop!

Partners in crime

30/04/19

Ons interview voor bossy magazine door Katrien Meersman van stille bliksem

Tekst: Katrien Meersman van stille bliksem
Publicatie: bossy magazine

Samen met je partner een eigen zaak starten. Voor de één een absolute no-go, voor de ander een droom die werkelijkheid wordt. Of je nu samen de eerste stappen zet of na een tijdje in de zaak van je partner stapt: met je grote liefde leven én ondernemen vraagt om vertrouwen, heldere afspraken en balans. Katrien spreekt elke maand met een ondernemend liefdeskoppel en hoe zij dit samen doen.

Tina Daem en Filip Van Langenhove runnen samen in Aalst de hippe kinderwinkel Anna Pops. Je vindt er custom made kinderschoenen en een fijne selectie kinderkleding voor peuters van twee jaar tot tieners van zestien jaar. 

Anna Pops is in 2012 ontstaan vanuit hun eigen zoektocht naar toffe, leuke kinderschoenen voor hun – toen – tweejarige dochter. Wat begon als een droom op 12m2 is vandaag een winkel van 120m2 met bijbehorende webshop én een eerste werknemer. 
Alle kinderschoenen stellen Tina en Filip zelf samen in samenwerking met ateliers in Italië, Spanje en Portugal waar alle schoenen met liefde voor de ambacht worden handgemaakt.

Hoe is het concept van Anna Pops precies ontstaan?
Tina: “Het idee kwam er vooral omdat ik nood had aan iets anders. Ik had reeds gewerkt als zelfstandig vastgoedmakelaar, interieurvormgever bij een keukenbedrijf en had op dat moment een administratieve job bij Stad Aalst. Ik had nood aan een nieuwe uitdaging, maar wist nog niet precies wat.”
Filip: “Anna Pops is deels ook ontstaan uit pure noodzaak. Plots was er het magische moment dat ons eerste dochtertje Fauve haar eerste stapjes zette. Maar we vonden geen kwalitatieve schoenen, noch onderbouwd advies hierover. Tijdens een moment van rust, onder de zon in de Provence, is het idee ontstaan om hier een antwoord op te formuleren.”
Tina: “Filip en ik brainstormen supergraag op restaurant, café, vakantie … Ik heb dan ook meestal mijn bullet journal bij de hand, want er valt altijd iets te noteren als wij samen zijn.”

Wat meteen opvalt bij een bezoek aan de winkel of jullie webshop is de persoonlijke insteek.
Tina: “We willen inderdaad zowel on- als offline verrassen. Zelf noemen we onze items modevondsten omdat elk kind uniek is. Deze insteek trekken we door in onze collecties en het verhaal van Anna Pops.”
Filip: “Geduld is hierbij een belangrijk aspect en loopt als een rode draad door ons concept. We investeren veel tijd in de zoektocht naar nieuwe modevondsten en de makers achter de creaties.”
Tina: “Als we nieuwe collecties inkopen of research doen naar nieuwe merken haal ik er meestal in één oogopslag die bijzondere stukken uit. Maar voor we ze vinden, gaat er inderdaad een hele zoektocht aan vooraf.”
Filip: “Zowel in de webshop als in de winkel hechten we belang aan persoonlijk advies. De winkel is voor ons de absolute ontmoetingsplaats met onze ambassadeurs. Hier is letterlijk ruimte gecreëerd voor luwte. Koffie en een koekje stimuleren het persoonlijk contact en hier halen we veel energie uit. Het vluchtige vervaagt en maakt plaats voor diepgang.”
Tina: “Vanuit deze insteek stellen we collecties samen voor zowel schoenen, kledij als bijhorende accessoires. De seizoensmode zoals we ze kennen laten we steeds meer los en we focussen op tijdloze duurzame stukken. Kinderen groeien immers snel en dan is het zinvol dat de kleerkast op het einde van het seizoen geen verloren zaak is, maar dat je de kledij oprecht een nieuw leven kunt schenken bij doorverkoop.”

Namen jullie meteen de grote sprong? Of hebben jullie Anna Pops stap voor stap opgebouwd?
Tina: “We zijn heel klein gestart met een eigen winkel in ons huis. In het begin combineerde ik Anna Pops met mijn job bij Stad Aalst, vandaag krijgt onze winkel 100% mijn aandacht. En werk ik zowel voor als achter de schermen aan ons verhaal.”
Filip: “Zelf werk ik nog steeds als architect en onderzoeker/lector aan hogeschool Odisee, sta ik samen met Maarten in voor het beheer van onze twee vakantieappartementen en help ik Tina met Anna Pops. Ik spring bij in de winkel, brainstorm mee over nieuwe ideeën en help bij het nemen van beslissingen, het organiseren van events en (product)fotografie. Ik haal mijn energie uit deze afwisseling en de vele persoonlijke contacten waardoor ik Anna Pops niet zou kunnen missen.”
Tina: “Filip is mijn steun en toeverlaat en het perfecte kritische klankbord voor al mijn ideeën. Dus ook voor Anna Pops onmisbaar.”

Jullie werken van bij de start samen. Voelde dit als een logische keuze?
Filip: “Toch wel. We zijn levenspartners. Dus van samen leven naar samen werken ging heel natuurlijk.”
Tina: “In augustus werken we zeven jaar samen en het voelt nog altijd goed.”

“Zonder onze sterk band zouden we niet staan waar we vandaag staan. 
Je moet voluit samen in dezelfde richting stappen en 
ongeremd je mening kunnen delen, zoniet houdt het snel op.” – Filip

De winkel bevindt zich aan jullie woning. Maakt dat de combinatie werk-privé makkelijker?
Filip: “Van bij de start hebben we er bewust voor gekozen om de winkel in onze eigen woning te integreren. Hierdoor lopen leven en werk permanent in elkaar over. Dat heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen. We zijn heel flexibel als mensen op afspraak willen komen en op minder drukke momenten in de winkel kunnen we administratief werk verrichten zonder tijd te verliezen aan woon-werkverplaatsing. Anderzijds moeten we ons huis soms écht ontvluchten om te ontspannen. Want je kunt altijd wel werken. Maar die ‘vlucht’ brengt ons dan weer op inspirerende plekken en zo is de cirkel rond. Alles is permanent in beweging bij ons en dat hebben we ook nodig om de goesting erin te bewaren.”
Tina: “Als de kinderen bij ons zijn dan stoppen we sowieso allebei met werken. En als ze er niet zijn, werken we inderdaad door. Hoewel Filip het werk veel makkelijker kan loslaten dan ik. Ik wil ‘s avonds ook nog van alles doen of nog praten over Anna Pops. Filip is voor zijn werk als architect en onderzoeker/lector vaak overdag weg en dan wil ik hem ‘s avonds op de hoogte brengen van mijn ideeën, maar daar heeft hij niet altijd zin in.” (lacht)
Filip: “Tina is echt non-stop met haar passie bezig. Zelfs bij bedtijd houdt haar oplichtende beeldscherm van haar smartphone me soms wakker.” (lacht)
Tina: “Sorry! Veel staat inderdaad in het teken van ons werk. Als we op zondag een uitstap doen, gaan we naar een grootstad voor inspiratie en kijken we naar winkeletalages en -inrichtingen, producten … Ook onze reizen stemmen we af op ons werk. Eigenlijk blijft er niet veel privé over als ik er nu over nadenk. Maar we doen het zo graag.”

Hoe moeilijk of makkelijk is het om als koppel samen een business te runnen?
Tina: “Dat valt goed mee. Je zegt makkelijk je gedacht omdat je de andere persoon heel goed kent. Dat geeft mij een fijn gevoel en zorgt er ook voor dat de dingen sneller vooruitgaan.”
Filip: “In functie van piekmomenten loopt dit – zoals in alle samenwerkingen – natuurlijk het ene moment vlotter dan het andere. Geen van beiden is een krak in het administratieve en financiële luik van de onderneming. We doen dit wel nog steeds zelf –  gelukkig hebben we een goede boekhouder die ons ondersteund. Maar zodra we creatief mogen zijn, evenementen opzetten of een photoshoot voorbereiden zijn we in ons element. Tina heeft een ongelofelijke drang naar vernieuwing en ik probeer uit deze waterval van ideeën haalbare initiatieven te filteren. Samen verfijnen we deze tijdens een brainstorm. Sommige ideeën worden concreet en andere blijven hangen in ons achterhoofd.”

Tina, jij werkt voltijds voor Anna Pops. Filip, jij deeltijds. Hoe zijn de taken onderling verdeeld?
Tina: “Ongeveer 80% van de taken doe ik, maar dat is ook zo gegroeid omdat Anna Pops in eerste instantie een project voor mij was. We geloofden er wel allebei in, maar hadden ons voorgenomen om te zien hoe alles zou evolueren. Vandaag is Filip voornamelijk de back-up van de winkel, mijn klankbord die me direct begrijp en meedenkt over onze groei en de richting die we uit willen.”
Filip: “Tina is écht het hart van Anna Pops. Ik ben meer het hoofd, de armen en de benen. Terwijl zij zich focust op de ontwikkeling van Anna Pops, werk ik samen met onze collega Judith aan de uitwerking van het verhaal.”

Hoe reageerden jullie familie en vrienden op het nieuws dat jullie een eigen zaak wilden starten?
Tina: “Ze zijn wel gewoon dat wij veel samen doen en vonden het dan ook niet raar.”
Filip: “Al waren ze wel beleefd sceptisch. Noch Tina, noch ik komen uit een ondernemersfamilie. Maar omwille van de kleinschaligheid werd ons idee gedoogd.” (lacht)
Tina: “Ik denk wel dat ze allemaal fier zijn op ons.”
Filip: “Ja, ze zijn stuk voor stuk enthousiast en helpen rechtstreeks bij het blussen van brandjes of onrechtstreeks door op Loïs en Fauve te passen.”

Ook leveranciers of klanten kijken vast niet (meer) raar op?
Filip: “Dat zou je aan hen moeten vragen.” (lacht)
Tina: “Ik denk niet dat zij dit raar vinden. Zelfs Judith, onze eerste werknemer was hier van bij de start mee vertrouwd. Vaak zien mensen het zelfs als een goede basis voor een onderneming.”
Filip: “Intuïtief zien ze ons als een mooie match, denk ik. Zonder onze sterk band zouden we niet staan waar we vandaag staan. Je moet voluit samen in dezelfde richting stappen en ongeremd je mening kunnen delen, zoniet houdt het snel op.”

Amsterdam by locals

01/11/18

Amsterdam op een andere manier bekeken.

Hup, de plooifiets uit de auto en helemaal klaar om Amsterdam in 24u via een andere (water)kant te leren kennen.  Een eerste tip die we gaan afchecken is de Haarlemmerstraat en Haarlemmerdijk. Hier kan je een hele dag vertoeven; startend met een organic ontbijt bij Vinnies http://vinnieshomepage.com/om daarna op ontdekking te gaan naar nieuwe kleine merkjes bij Restored https://restored.nl/en de creatieve dames achter Sukha https://www.sukha.nl/ te leren kennen. Het is een heel diverse buurt (lees… heel wat coffee shops ;-) ) waarbij ook de zijstraatjes pareltjes verborgen houden zoals de heerlijke slow koffie bij Toki http://www.tokiho.amsterdam/. Als je zin hebt in eerlijke en oprechte keuken kies dan voor de Foodware (lijkt  wel een reclameslogan ) http://www.foodware.nl/. Hier stel je zelf je maaltijd samen uit de bereidingen die de kok die dag aanbiedt en je neemt deze mee naar huis of geniet er ter plekke van. Ook een tip die terecht komt in onze app Mapstr. Vanuit het circulair gedachtengoed  zijn onze Noorderburen aan de slag gegaan met de leegstaande sluis-en brughuisjes . Via Sweet Hotel https://sweetshotel.amsterdam/kan je overnachten in zo’n een mini-uitkijkpost over het water. Wij genoten van het unieke panorama op het Ij vanaf de Westerdoksbrug 301. Opnieuw een absolute aanrader.

Maar ook aan de overkant valt heel wat te beleven. Zo leren we NDSM https://www.ndsmloods.nl/   kennen. Het is een uitgestrekte creatieve plek die je gemakkelijk met het veerpont bereikt. In tal van reusachtige hallen zitten kunstenaars, start-ups, kringloopwinkels, …. samen. Natuurlijk opnieuw (vegetarisch) lekker gegeten in Pllek http://www.pllek.nl/. Ook het Noorderlicht  http://noorderlichtcafe.nl/wordt ons aangeraden maar onze 24u zitten er veel te snel op. Dus geen excuses om weer snel terug te keren en laat ons zeggen… er zit super veel ondernemersschap in de Nederlanders, ze zijn efficiënt, denken in het hier en nu en durven falen. Wij hebben terug een bagage vol inspiratie gekregen. Dankjewel Amsterdam.

Winkel: Eugeen Bosteelsstraat 10, Aalst - order@annapops.be - +32(0)53 41 57 39 - open van woensdag tot zaterdag, van 10u tot 18u